Clip n’ Climb

Warehouse fit out and mezzanine floor project for the 'creator and leader in fun climbing' Clip n' Climb at their new premises in Garforth, Leeds.

Garforth

15
Happy Employees
270
Hours Worked
115
Mezzanine Square Metres
6
Number of Weeks
12
Bacon Butties
Clip n Climb Garforth Logo

THE CHALLENGE

Clip n’ Climb are the original creators of the fun climbing concept worldwide. Their brightly coloured climbing challenges are synonymous with the Clip n’ Climb experience and with climbing centres in over 50 countries worldwide, they are the international market leaders.

Invented in Christchurch, New Zealand by John Targett and Tim Wethey, Clip n’ Climb’s first centre opened there in 2005 and since then they have grown worldwide and also worked with Christchurch based engineers, Holmes Consulting, to develop innovative auto belay climbing technology, such as the Belaymate and Trublue.

The Belaymate connection device for climbers is a system that reduces the need for close supervision from staff whilst at the same time increasing climber security. This allows climbers to simply concentrate on clipping in and climbing. Whilst the Trublue auto belay was designed in 2007 and has completely transformed the way climbing centres operate today.

The new premises in Garforth is one of the 80+ centres within the UK and in this particular premises they required a mezzanine floor to house cafe facilities along with an office and training room. So Michelle Manson, the Director of the new Clip & Climb facility needed a mezzanine floor and fit out specialist that could design and fit out the new premises to their requirements, before they moved in.

‘In terms of the actual building itself, there was nothing inside it when I first identified it. So it was a complete shell, I had some ideas of how I wanted that to look moving forward, which certainly involved parts of what we’ve got now, but Nexus have really helped me in developing that.’ – Michelle Manson, Director, Clip n’ Climb.

Clip & Climb Cafe Facilities
Clip & Climb Garforth

THE SOLUTION

Michelle and Clip n’ Climb worked with two companies during this project. Company Name to install the climbing equipment, whilst we implemented all other aspects, from the mezzanine floor and cafe facilities through to all lighting and plumbing requirements.

Clip n’ Climb required facilities to accommodate the parents whilst their children were climbing and to also have the ability to provide food and drinks on site. The cafe area on top of the mezzanine needed to be able to accommodate both regular visitors and large scale parties at the same time.

Therefore we had to design a large enough seating area, but at the same time create a large enough food preparation area to service the number of visitors. The facilities we’ve provided allow Clip n’ Climb to create food and drinks such as pizzas, panini’s, coffees and cold drinks.

Below the mezzanine floor, they needed an office and front desk to welcome visitors and also a room dedicated to hosting the numerous parties that Clip n’ Climb host throughout the year. Rounding out the required ground floor facilities were new WC facilities and a storeroom.

As the warehouse was completely empty when Michelle took on the building, they also needed us to provide all power, data, plumbing and lighting requirements throughout. This included a suspended ceiling below the mezzanine complete with PIR lighting and above the new cafe facilities we installed pendant lights to give the space a vibrant, modern feel.

‘I’d not done anything like this before, I needed that expertise and Nexus were very supportive in offering solutions. They were really accommodating and nothing was too much trouble. They really pulled out all the stops.’

Clip n Climb Mezzanine
Clip n Climb Climbing Walls
Mezzaniine Floor Cafe

WHY
CLIP N'
CLIMB
CHOSE NEXUS

‘I went online and googled fit out companies with a mezzanine speciality and I filled in info requests for three different organisations and within ten minutes, I actually got a call back from Zak at Nexus, which impressed me to start with because I didn’t get a call back at all from the other two companies.’ 

‘From then I started to work with Lee, who is one of the designers at Nexus. He worked with me for a number of months and I’m sure he was pulling his hair out for part of that, because I kept changing my mind and wanting different things, but he was so patient and clearly very experienced in what he does.’

‘The Project Manager on the ground, a chap called Simon, was also absolutely outstanding. Again, nothing was too much trouble. But it’s not just the Project Manager and the designing team, I think also the workmen and the teams that work with Nexus are also as accommodating. They worked out of hours to get the job done, I can’t praise them enough.’ 

‘As with all projects, I think towards the end, you can feel the pressure. We were working towards the 13th December, we were opening on the 14th and what really impressed me was the real hands on deck atmosphere. Even one of the Director’s, Mathew came down and helped out and he was working here all weekend. They really cared enough, to get it finished in time and really pulled out all the stops.’ – Michelle Manson, Director, Clip n’ Climb Garforth 

Clip n Climb Climbing Facilities
Cafe On Mezzanine At Clip n Climb
Clip n Climb New facilities

THE RESULTS

When Michelle initially expressed an interest in opening up a new Clip n’ Climb franchise in Garforth, she had ideas of what it would eventually look like, but not how to achieve this.

‘The process of developing a Clip n’ Climb centre really starts with identifying the premises. That is often a difficult one because it has to be a certain height, a certain size and I wanted somewhere that was quite local as well. So this site was ideal.’ – Michelle Manson, Director, Clip n’ Climb Garforth.

This is where the process of working with a mezzanine floor and warehouse fit out specialist like Nexus, really helped her to understand what was involved in a project such as Clip n’ Climb’s. ‘Nexus gave me fantastic support, because I’d not done anything like this before, I needed that expertise. I knew how I wanted things to look, but Nexus really helped me in shaping that to what we have today.’

Michelle now has a flourishing business in a prime location with a number of parties booked well into the future. ‘The location is ideal, it’s on a retail park, which is super. We’ve had a lot of footfall through the doors already. We’ve also had over 40 parties here in the centre, in just over a month so we’re really excited about that.’

We’d like to wish Michelle and everyone at Clip n’ Climb all the best for the future and we look forward to hopefully working with them again. If you’re looking to see how a mezzanine floor based solution can help transform your business, contact Nexus today, we’d be happy to help your business, to the next level.

“Would I recommend Nexus to somebody else? Yes, absolutely, 100%. I really have valued their input and their aftercare, as well. It's not just about the process itself, it's afterwards too and that is continuing.”

Michelle MansonDirector, Clip n' Climb Garforth

GET A
QUICK MEZZANINE
QUOTE

Getting a quote from us is simple. Just fill out our quick and easy questionnaire with your requirements and we’ll get back to you ASAP.

Leave a Reply